Saab draar sig ur gymnasieutbildning

Förra skolstarten, hösten 2002, slog Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan upp portarna för en stolt nysatsning, Fordonstekniskt Center, där hälften av utbildningarna var knutna till Saab och garanterat jobb efter utbildningen. I år drar sig Saab ur engagemanget i den högskoleförberedanden linjen Saab Electronics och linjen läggs ned. När det gäller linjen Saab Produktion så fortsätter det samarbetet.
Rektor för Fordonstekniskt Center, Kjell Berg säger att det gäller att blicka framåt och inte gräma sig. - De kan ju inte hjälpa att det blir som det blir, så är det i arbetslivet, säger Kjell Berg och syftar på Saab. Men visst ligger det besvikelse i luften i år. Den stolta skolsatningen på ett särskilt Fordonstekniskt centrum ute på Håjum blev en succé när den drog igång för bara ett år sedan. Den nystartade högskoleförberedande linjen Saab Electronics hade den högsta intagningspoängen i hela Trollhättan. Förutom en kvalificerad elektronikutbildning erbjöds eleverna garanterat jobb på Saab efter utbildningen, och det var knivskarp konkurrens om platserna. I år är linjen nedlagd trots den flygande starten. Bara förra årets ettor, pionjärerna på linjen, får fortsätta sin utbildning, men utan jobbgarati. Och de nya, specialutrustade lokalerna används inte fullt ut. Därför har skolan just inlett förhandlingar med motorbranschen för att få ett samarbete kring en ny typ av bilelektronik-utbildning, på en mera jordnära nivå än Saab Electronics: -Vi kommer att ta bort de här kurserna som gjorde att man blev högskoleförberedd. Det är väl inte det folket branschen behöver, utan man vill ha folk som kan meka i bilarna, säger Kjell Berg. Trots att Saab drar sig ur och ektronikutbildningen måste läggas ned, så tycker inte rektor Kjell Berg, att Fordonstekniskt center är en felsatsning: -Nej, vi har lokalerna nu, vi kan göra något annat i dem. Vi är inte beroende av Saab, utan vi ska göra något bra ändå, avslutar Kjell Berg. Ylva Tjörnstrand
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".