Vård och omsorg

Skolan struntade i utsatt barn

Idag arbetar Vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården och socialtjänsten för att inte missa patienternas barn. När Pernilla Högblom växte upp i Trollhättan reagerade ingen i skolan, trots att de såg.

Pernilla Högblom var enda barnet till en psykiskt sjuk mamma och en missbrukande pappa med svåra personlighetsstörningar. Hon omhändertogs, men placerades hos fosterfamiljer där det också fanns missbruksproblematik.

Hon bodde alltså med fosterföräldrar som var missbrukare och de biologiska föräldrarna, som hon träffade regelbundet, var psykiskt sjuka. Pernilla Högblom reagerade som många av de barn till missbrukare och psykiskt sjuka gör. De bevarar hemligheten.

– Jag minns att det var en kille som sade åt mig att jag var lika CP som min mamma. Och jag blev helt paff, jag visste inte att de visste.

Och din hemlighet var inte hemlig?

– Precis. Och jag skämdes, berättar Pernilla.

Trots att både skolsköterskan och lärarna i skolan såg att något var fel, så anmälde ingen. Redan på lågstadiet uppmärksammade lärare att Pernilla Högblom inte fick den omvårdnad hon behövde.

– Jag minns att jag skulle gå fram till katedern och så sa hon åt mig, eller viskade lite, att jag skulle tvätta håret för jag luktade och jag skulle byta kläder och klippa mig. Men hon sa det inte så att alla kunde höra utan lite vid sidan om, berättar Pernilla Högblom.

Läraren frågade dock aldrig varför Pernilla Högblom var smutsig.

– Nej, det var bara ett konstaterande. Och min lärare i mellanstadiet hon tyckte att jag skulle klippa mig också. Så de såg ju att jag inte var välskött, säger Pernilla Högblom.

Först när hon var 13 år uppmärksammade mammans nya sociala kontaktperson hennes situation, och Pernilla Högblom fick flytta hem till henne.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".