Vård och omsorg

Utsatta barn behöver få prata

Barn till psykiskt sjuka och missbrukare tar ofta ansvar för sina föräldrar och tror att det är deras fel att mamma eller pappa är sjuka. Det här behöver barnen prata om och i kommunerna finns numera samtalsgrupper för barn och tonåringar.

I Uddevalla drivs Musslan sedan åtta år tillbaka. Det är socialtjänstens missbrukssektion, BUP och Svenska kyrkan som arbetar med samtalsgrupperna där.

Diakonen i Bäve församling Anna Vuori säger att barnen tillsammans får berätta för varandra hur det är hemma hos dem.

– Då kan de få lite tips från varandra. Jag tror att det är det barnen säger till varandra som är viktigare än det vi som ledare säger.

– Barnen säger ofta efteråt att de trodde de var ensamma om problemen.

Men barnen är inte ensamma. Många hundra barn bara i Uddevalla skulle behöva samtal, enligt Anna Vuori.

På Musslan arbetar också kuratorn på socialtjänstens missbrukssektion, Anna Reimers. Så här förklarar hon varför till och med små barn tar på sig skuld, skam och ansvar för föräldrars sjukdom eller missbruk.

– Man känner av sin förälder, för föräldern är den viktigaste man har runt sig som barn. Istället för att få lov att prata om det, så skapar man sig en fantasi i huvudet, som kan bli än mycket värre.

Då hjälper Musslan. I ett litet hus centralt i Uddevalla, i en mysig soffa med gosedjur. Inga register eller journaler skrivs och tystnadsplikten utanför gruppen är total.

– Det är ju lite motsägelsefullt när vi säger att det här måste man prata om och det är inget man ska hålla hemligt. Samtidigt är det en tystnadsplikt, säger Anna Reimers.

– Men det måste vara så för att man ska kunna lita på varandra i gruppen.

Och då förstår vi varför det heter Musslan?

– Just det. Och så finns det ju en pärla därinne också. Något mycket vackert!  Vill man ha kontakt med Musslan är det bara att ringa kommunens växel och be att få bli kopplad dit. Den här typen av samtalsgrupper finns också i andra kommuner.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".