Jöran Hägglund.
Bilindustrin

Hägglund avfärdar fackens krav

Statssekreterare Jöran Hägglund säger efter dagens möte med bilfackens företrädare att han förstår frustrationen inom bilindustrin, men att en skrotningspremie inte skulle förändra läget för Saab Automobile.

– Det är klart att det är ett väldigt besvärligt läge för fordonsindustrin. Och fordonsindustrin är väldigt viktig för Sverige. Svenska regeringen jobbar på många sätt, som vi inte kan berätta så mycket om utåt, med kontakter med olika intressenter och andra regeringar för att se hur vi kan komma fram på ett bra sätt, säger han till TT.

De förslag som facken lagt fram ger han dock inte mycket för.

– Jag tror inte en skrotningspremie skulle förändra Saabs situation. Den är oerhört starkt beroende av att de har en ägare som kan gå omkull när som helst, säger han.

Jöran Hägglund befarar även att flera av de stödåtgärder som facken vill att regeringen inför, utöver befintliga tjänstebilsförmåner och miljöbilspremien, ska få negativa följder.

– Det som händer när man inför system är att man dopar marknaden. Man vänjer sig vid det man har och så vill man ha mera.

Hägglund hoppas även att rätt snart kunna presentera konkreta projekt i det utvecklingsbolag som bildats för att främja omställningen i fordonsindustrin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".