Reportageserie om utsatta barn

Barn till missbrukare, psykiskt sjuka eller förståndshandikappade föräldrar kan fara mycket illa, om de inte får hjälp. De tar ansvar för sina föräldrar, tror att det är deras fel att mamma eller pappa har problem och bevarar familjehemligheten.

Sveriges Radio Väst har i en serie inslag uppmärksammat de här barnen och hur man försöker nå dem idag. Vi har också hört vuxna berätta om hur det var att växa upp med missbrukande, psykiskt sjuka eller förståndshandikappade föräldrar och inte få hjälp från vuxenvärlden.

Lyssna på reportagen och gästerna i serien:

Lyssnare har hört av sig
Vår serie om barn till missbrukare, psykiskt sjuka eller förståndshandikappade har lett till många lyssnarreaktioner.

Bland andra har en frånskild mamma med två barn och en missbrukande före detta man berättat om BUP:s sätt att inte ta dottern på allvar, när hon berättade om hur pappan misshandlat henne. ”Det här är ingen rättegång”, sa psykologen och ingen anmälan gjordes.

En mormor är djupt oroad över sina båda små barnbarn, som lever med en pappa som både missbrukar och misshandlar. Socialtjänsten gör ingenting, trots flera anmälningar, enligt henne.

Vi har fått tips om vad som kan hjälpa barnen, som att någon annan vuxen än föräldrarna finns som stödperson. Boken Vara vettig vuxen av Sofie Ribbing och Elisabeth Hagborg rekommenderas av en lyssnare.

I Trollhättan finns Kriscentrum för barn och ungdomar, Barnahuset, där barn som varit utsatta för misshandel får en trygg miljö under utredningen av olika myndigheter och slipper slussas från polis till sjukvård till socialtjänst till BUP.

En lyssnare efterlyser också reportage om bra, fungerande familjehemsplaceringar, både förr och nu. För sådana finns naturligtvis också. En del barn får den hjälp de behöver, men långt ifrån alla.

Nyhetsinslag i reportageserien:

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".