Miljö

Upplagda fartyg kan vara miljöfara

Att lägga upp fartyg i de inre delarna av Byfjorden kan äventyra havsmiljön där.

Redare som nu under lågkonjunkturen inte har tillräckligt med last för sina fartyg har hört av sig till Uddevalla Hamn och frågat om det finns möjlighet att lägga upp fartyg i inre delen av Byfjorden.

En idealisk skyddad plats för fartygen, men definitivt inte bra för havsmiljön menar Martin Eriksson, som är doktor i miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Byfjorden är ur miljösynpunkt en av de sämre platserna att lägga upp båtar målade med giftiga bottenfärger, tycker Martin Eriksson. En känslig fjord som tjänstgör som barnkammare till fiskar och skaldjur.

Forskarna har sett vilken skada gifter i båtbottenfärger orsakat i känsliga marina ekosystem och hur gifterna finns kvar efter lång tid. Till exempel ämnet TBT som fortfarande finns i bottenfärger till fartyg.

– De problemen lever vi fortfarande med trots att den substansen varit förbjuden på fritidsbåtar under många år. Och många båtar är målade med koppar nu, och det är en tungmetall som aldrig försvinner, säger Martin Eriksson.

Några miljövänliga bottenfärger finns inte ännu, utan om fartyg läggs upp i Byfjorden ett eller två år så kommer de att få målas med starka giftfärger.

Så Martin Eriksson föreslår därför ett radikalt alternativ.

– Det miljövänliga alternativet är att inte lägga dem där alls, eller möjligtvis att lyfta upp dem på land, säger han.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".