Utbildning

Skolor i fara när kommun måste spara

I kväll är det svåra beslut om skolan som ska tas i Bengtsfors och Färgelanda kommuner. Det handlar om skolnedläggning.

Elevantalet minskar i kommunernas skolor och ekonomin blir allt kärvare. Då gäller det att hitta sätt att spara, vilket ofta innebär skolnedläggningar.

Så är fallet i Bengtsfors där majoriteten i kommunstyrelsen föreslår att två bygdeskolor ska läggas ner från och med 2010. Dessutom ska det ske flera förändringar till hösten.

Det är ett beslut som har många motståndare och det är ovisst vad kommunfullmäktige kommer att ta för beslut.

I Färgelanda ska kommunfullmäktige fatta beslut om att lägga ner en skola i huvudorten, men sedan sker det en rad förändringar vid bygdeskolorna.

Och i morgon ska barn- och utbildningsnämnden i Munkedal fatta beslut om nästa års budget och även där kan det bli tal om skolnedläggning – med protester från bygdens befolkning.

Så här går det att räkna upp kommun efter kommun i Sveriges Radio Västs område. För det här året och kommande gäller det att hitta pengar, och då blir det oftast de små bygdeskolorna med lågt elevantal som får stryka på foten.

Annars kan det bli speciallärarna och musikskolorna som försvinner.

En sak är säker – det nalkas en tid med många bygdedebatter om skolans betydelse.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".