saabs framtid

Norska staten spekulant på Saab

Uppdaterad 16:21
Norska staten är en av de intressenter som tittat på Saabs fabrik i Trollhättan. Enligt uppgifter från en källa inom General Motors till tidningen GT har representanter för den norska regeringen – under stort hemlighetsmakeri – varit i Trollhättan för att titta på fabrikslokalerna.

Enligt uppgifterna handlar det om en satsning på en elhybrid med norskt ursprung men byggd i Sverige.

Stefan Lövgren, Göteborgs-postens bilindustrireporter, säger till Sveriges Radio Väst att han skulle bli mycket förvånad om Saab skulle bli norskt.

– Däremot blir jag inte ett dugg förvånad om till exempel tillverkningen av Think, den norska elbilen, flyttas till Saab-fabriken. För det har det spekulerats länge i, säger Stefan Lövgren.

Han tror att Norge vill fortsätta tillverkningen av Think, som haft stora ekonomiska problem.

– De söker en lösning i USA, de söker lösning i Sverige, och där vet jag från representanter från bland annat Vattenfall att det finns svenska elintressenter som är intresserade av att Think-tillverkningen ska fortsätta, och gärna i Sverige, säger Stefan Lövgren.

Steinar Mediaas, ekonomisk kommentator på norska radion NRK, tror däremot inte på kombinationen Saab, Think och norska staten. För när det gäller Thinks situation har den norska staten inte visat handlingskraft, menar han.

– Det är många vackra ord, men ingen handling, säger Steinar Mediaas.

Han tror att elbilssatsningen kommer lämna Norge för USA eller Storbritannien.

Men bilanalytikern Matts Carlsson säger till Sveriges Radio Väst att norska statens intresse i Saab Automobile verkar högst rimligt. Norska staten letar efter nya teknikområden där den kan investera för framtiden och då kan Saab passa in i bilden.

Särskilt med tanke på att GM investerat så mycket i nya modeller som snart är färdiga att lanseras och de möjligheter som finns då att tjäna pengar.

Med norska staten som ägare så skulle biltillverkningen säkert att fortsätta i Trollhättan, tillägger Matts Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".