Åmåls kommun vill hellre se trä- eller metallmöbler. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Åmål

Inga vita stolar på uteserveringar

Uppdaterad 14:43
Åmåls kommun har slagit fast att vita plaststolar inte får förekomma i stadens uteserveringar. Syftet är att få en vackare stadsmiljö.

Sven Martinsson (C), som är ordförande i bygg- och miljönämnden, säger till Sveriges Radio Väst att anledningen är att man vill hålla miljön fräsch i staden, och vissa möbler blir lätt sjaskiga.

– Alla som har vita plaststolar vet ju vad fort de chanserar. Står de då ute så blir det ju alltid så att regn och smuts biter sig fast i vita möbler. Och vi tycker inte det ser trevligt ut när vi ska ta emot turister, säger Sven Martinsson.

Och han tror att café- och restaurangägarna i staden är med på noterna.

– De vill säkert erbjuda trevliga sittplatser vid sin servering.

Möbler av trä, smide eller metall – och färgade plaststolar – är helt okej att ställa fram. Men någon kontroll av att uteserveringarna inte bryter mot förbudet blir det nog inte.

– Jag tror att det ligger i var och en verksamhetsutövares intresse att det ska se snyggt ut, säger Sven Martinsson.

Riktlinjerna har fått kritik från Åmålsborna, men Martinsson tror inte att de borttagna vita plaststolarna kommer väcka någon förargelse.

– Alla Åmålsbor är stolt över sin stad och vill att det ska vara så vackert och så snyggt som möjligt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".