Bilindustrin

185 000 bilar säljs i Sverige i år

Uppdaterad 15:38
Registreringen av nya bilar väntas minska med 27 procent i år och uppgå till 185 000 bilar, enligt en ny prognos från branschorganisationen Bil Sweden.

Försäljningen av nya bilar kommer att fortsätta att dala. Det visar en ny prognos av branschorganisationen Bil Sweden, som efterlyser en skrotningspremie för att få fart på försäljningen igen.

Registreringen av nya bilar väntas minska med 27 procent under 2009 till 185 000 bilar. Det enligt en ny prognos från branschorganisationen Bil Sweden.

Även lastbilsförsäljningen bedöms minska. Men det är mest lätta lastbilar som tappar, nyregistreringarna föll med 34 procent under det första kvartalet.

När det gäller tunga lastbilar var försäljningen i stort sett oförändrad.

Men allt ser inte lika dyster ut överallt. Försäljningen av bussar ökade med nio procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året.

Och marknaden för begagnade bilar har enligt Bil Sweden börjat stabiliseras.

Men branschorganisationen vill se åtgärder från regeringen för att få fart på bilförsäljningen igen och upprepar kravet på en skrotpeng för att få bilägare att skrota sina gamla, miljö- och trafikfarliga bilar och köpa nya istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".