Utbildning

Lärartjänster ska bort i Uddevalla

Det väntar stora nedskärningar inom skolan i Uddevalla – mellan 20 och 30 lärartjänster skall bort. Inga nedskärningar alls är de samlade fackliga organisationernas krav, men nedskärningar blir det.

Barn- och utbildningsnämnden gjorde förra året ett kraftigt underskott och nu måste verksamheten anpassas till de pengar man faktiskt har.

Dessutom skall underskottet börja betas av – samtidigt som kommunstyrelsen har begärt en procents besparingar.

– Och då är vi uppe i sammanlagt mellan 35 och 40 miljoner kronor och det kan komma mer från kommunledningen i maj, säger skolchefen Sarah Isberg till Sveriges Radio Väst.

Det kan alltså bli ännu värre. Nu pågår jakten på kostnader för lokaler, övertid och kompetensutveckling.

Men personalen slipper inte undan. Uppsägningar väntar.

– Det kan vi definitivt inte utesluta utan det kommer det att bli, säger Sarah Isberg.

Det är inte bara de akuta ekonomiska problemen som gör att lärarkåren kommer att krympa. Det beror också på sjunkande elevantal i framför allt gymnasieskolan.

Hur många tjänster kommer det att handla om?

– Mellan 20 och 30 tjänster. Då är det ju inte så att alla kommer att förlora jobbet. Vi jobbar nu med att få fram listor över vilka som berörs. Vi försöker att inte nyanställa utan kombinera kompetenserna mellan grundskola och gymnasium så att vi slipper säga upp, men det kommer att bli uppsägningar, säger Sarah Isberg.

I morgon skall ekonomin diskuteras på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.

Bosse Adrianson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".