det var många som ville lyssna på nämndmötet i Munkedal. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Utbildning

Inget beslut om Munkedalsskolor

Uppdaterad 16:06
Det blev inget beslut om bygdeskolorna i barn- och utbildningsnämnden i Munkedal idag. Istället skickades ärendet på återremiss för vidare utredning.

De många föräldrarna från Hedekas, Fisketorp, Dingle och Hällevadsholm, som var åhörare på mötet, kan förstås inte vara säkra på att deras skolor blir kvar, men de håller hoppet levande. Det säger Mikael Fredriksson i Sörbygdens föräldragrupp.

– Vi är hoppfulla, för den utredning som låg visade inga besparingar, utan bara fördyringar. Man kan ju inte lägga ner skolor bara för nedläggningens skull. Sörbygdens föräldragrupp har lämnat in en ansökan om att start friskola, om det inte skulle bli som de vill, att Fisketorps och Hedekas skolor lämnas orörda.

I Svarteborg är antingen skolan i Dingle eller i Hällevadsholm nedläggningshotad. Där organiserar sig också föräldrarna nu. Anna-Karin Larsson är en av föräldrarna i Dingle.

– Vi håller på att formera föräldragrupper i både Dingle och Hällevadsholm, i samarbete med dem i Sörbygden.

Lotta Hedesmo från Dingle hoppas på återremissen och den nya utredningen av skolfrågan.

– Att de verkligen tänker till och ser till att det blir en besparing utan att det blir en försämring för hela samhället och inte sparar några pengar.

Lärarförbundets ordförande i Munkedal, Gunnar Fredriksson, var också på nämndmötet idag och han är inte överraskad över återremissen.

– Samtidigt tycker jag att återremissen är tuff mot tjänstemännen. Hur ska de kunna spara på det som de förslag till besparingar som lades här idag? Det är ”peanuts” att titta på sådant som städning och kuratorer och att man nämner särskolan är skrämmande.

Men sparbetinget på 14,3 miljoner kronor 2010 och cirka 33 miljoner på tre år på skolan ska genomföras. Gunnar Fredriksson tycker i stället att man borde se över hela kommunens ekonomi och inte lägga så stort sparbeting på just barn- och utbildningsnämnden.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".