Mellerud

Mordmisstänkt vägrade svara

Uppdaterad 16:43
I dag började rättegången mot den 44-årige man som misstänks ha mördat en 38-årig man i Mellerud. Den misstänkte vägrade svara på åklagarens frågor, utan satt bara tyst.

Den mordåtalade 44-årige lantbrukare från Mellerud är efter den första rättegångsdagens nio vittnesmål så inträngd i sitt fortsatt brottsförnekande hörn att det synes som tingsrätten endast kan komma fram till ett enda domslut – skyldig till mord.

I synnerhet som mannen vägrade svara på någon enda fråga från åklagaren, Per-Åke Kvarnström, under förhöret på närmare 20 minuters tid.

– Han vill inte alls svara på mina frågor och han tyckte tydligen, på advokatens frågor, att jag bara var elak och ute efter honom, säger åklagaren Per-Åke Kvarnström.

Istället blockade 44-åringen sig fullständigt och satte sina händer som en mur för ansiktet, och bara teg. Vid ett tillfälle hördes han kvida till sin advokat: ”Orkar inte tänka längre”.

Rättens ordförande uppmanade mannen att inte missa sin enda chans att tala, och kanske förklara – men nej.

Bara under dagens sista vittnesförhör med lantbruksuniversitetsprofessor Bo Algers, expert på slaktredskap och husdjurshygien, visade lantbrukaren plötsligt ett vaket intresse.

Och när Algers berättade att sedan ett slaktdjur bedövats med ett bultpistolskott i pannan får det inte gå längre tid än 60 sekunder, innan det avlivas genom att skära av halsartärerna – då nickade 44-åringen bekräftande och engagerat.

I morgon ska en rättsläkare höras om hur mordoffret kunnat leva i mer än tolv timmar sedan han fått bultpistolstången in i sin panna.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".