98 procent av bönderna trivs med sitt jobb. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Näringsliv

Nöjda lantbrukare - trots allt

Lantbrukarna i Västra Götaland är mycket nöjda med sina jobb trots att lönsamheten rasade under 2008. Det visar årets Lantbruksbarometer.

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som redovisar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket.

Under 2008 föll lönsamheten kraftigt för Sveriges bönder, efter ett mycket lönsamt 2007.

Andelen som bedömde lönsamheten som god eller mycket god halverades från 60 procent 2007 till 31 procent 2008. Och de som tyckte att lönsamheten var ganska eller mycket dålig fördubblades från 36 till 68 procent.

Trots det är lantbrukarna i Västra Götaland mycket nöjda med sina jobb. 98 procent tycker att de trivs ganska eller mycket bra med jobbet och 77 procent säger att de känner konsumenternas stöd, vilket är en ökning med sju procentenheter.

Investeringslustan har inte heller drabbats av konjunkturnedgången. 25 procent av länets lantbrukare investerade i byggnader under 2008 och 22 procent planerar att bygga under året. Det är en ökning jämfört med året innan och bättre än riksgenomsnittet.

I Västra Götaland är lantbrukarna också mer villiga att effektivisera sin produktion jämfört med resten av landet.

Sett till hela landet var det mjölkbönderna som mest av alla fick se sin lönsamhet minska. I Västra Götaland vill 22 procent minska eller upphöra sin mjölkproduktion inom tre år. Samtidigt säger 25 procent att de vill öka mjölkproduktionen.

Västra Götalands lantbrukare är också allt mer villiga att göra verksamheten mer miljövänlig. 61 procent säger sig vara beredda att satsa på vindkraft. Det är den högsta andelen i landet.

Och fler vill sälja sina produkter lokalt eller regionalt än året innan.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".