Sjukhusdirektör Sten Axelsson. Foto: Västra Götalandsregionen.
Vård och omsorg

Åtgärder kortar tiden på akuten

Idag presenterade sjukhusdirektör Sten Axelsson för NU-sjukvårdens styrelse vad som ska göras för att få bukt med problemen med långa väntetider på Näl-akuten.

Sten Axelsson säger till Sveriges Radio Väst att redan när medicinakuten låg på Uddevalla sjukhus var det stora problem. Så flytten till Näl var befogad och har gått bra med tanke på omständigheterna, anser han

Men problemen med väntetiderna måste åtgärdas.

Idag är det för långa väntetider till den första bedömningen som patienten får när han eller hon kommer till akuten. Dessutom behöver tiden innan patienten får träffa läkare kortas, och tiden efter bedömningen, det vill säga det totala tiden patienten är på akutmottagningen.

Att få ner väntetiderna är inte enkelt, menar Sten Axelsson, och det är många åtgärder som tillsammans behövs för att det ska bli verklighet.

En åtgärd är att flytta fram betalningen och annan administrationen till efter att patienten träffat en läkare. Läkarna ska också få ökat stöd och ändrad rutiner så att de får mer tid för patienterna.

Idag görs den första bedömningen på akuten av en sjuksköterska, men i och med ökat stöd till läkaren ska patienten nu få träffa en läkare direkt, för ett snabbare flöde och ökad säkerhet.

En annan sak som ska underlätta arbetet på akuten är att man skickar hjärtpatienter direkt till den nya hjärtavdelningen som öppnade i veckan.

Enligt Sten Axelsson kommer resultatet av förändringen märkas successivt under de kommande månaderna.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".