Det är kommunen man vistas i som ska betala.
Sotenäs

Sommarkommun står för hemtjänst

Kustkommunernas mångåriga kamp tycks vara förgäves. De får fortsätta att betala för sommargäster som kommer till kusten och behöver hemtjänst eller annan socialtjänst. Det föreslår i alla fall en statlig utredning.

När sommargästerna strömmar till Sotenäs och andra populära semesterkommuner och kanske behöver hemtjänst – ja, då är det dessa så kallade vistelsekommuner som får betala, inte sommargästernas hemkommuner. Och så skall det förbli enligt den statliga vistelseutredningen.

Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs, är besviken.

– Om man besöker ett annat landsting och får sjukvård sänds ju  sjukvårdsräkningen till hemlandstinget och jag tycker att det skulle vara ganska enkelt också i de här fallen att debitera hemkommunen när de kommer hit och får service. Jag tycker att det är en självklarhet.

Huvudregeln skall fortfarande vara att det är vistelsekommunerna som får betala, men utredningen tycker att det bör förtydligas att det ansvaret bara gäller akuta stöd- och hjälpinsatser.

Utredaren Lars Grönvall tycker inte synd om de vanligaste semesterkommunerna eftersom de gynnas av både fastighetsavgiften och det kommunalekonomiska systemet.

– Så vi kan inte finna att det finns något behov av att kompensera bara för att man har ovanligt mycket sommargäster.

Mats Abrahamsson säger att det är riktigt att till exempel Sotenäs gynnas av fastighetsavgiften.

– Men vi har ju ändå betydligt större utgifter eftersom vi får hålla en väldigt hög service både när det gäller brandväsen och vatten och avlopp. Det får vi inte någon som helst kompensation för, så det resonemanget tycker jag inte riktigt håller, säger Mats Abrahamsson.

Folkhälsominister Maria Larsson, som beställt utredningen, vill inte ta ställning förrän förslaget varit ute på remiss. Men hon säger att hon väntar sig en stor debatt.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se  
0522-67 00 55

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".