Roland Andersson.

Regionen måste ta sparade pengar

Säga upp 2 000 anställda – eller göra slut på alla sparade pengar? Västra Götalandsregionen står inför svåra beslut när arbetslösheten ökar och skatteintäkterna minskar.

Förra året hade regionen ett överskott på nästan 800 miljoner kronor. I år är prognosen ett nästan lika stort underskott – och värre blir det.

Underskotten för 2010 och 2011 väntas bli omkring en miljard vardera året. När arbetslösheten skenar i väg minskar regionens skatteintäkter drastiskt.

Nu ställs politikerna inför svåra beslut. Roland Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen, ser några alternativ.

– Det ena är ju, att när inte intäkterna räcker till, avskeda folk. Det skulle innebära 2 100 personer i regionen. Nu är inte det något alternativt för Roland Andersson, säger han.

– Ett annat sätt är att göra en skattehöjning på 50 öre, som egentligen drar in köpkraft från befolkningen som påverkar den inhemska efterfrågan. Det är inget bra alternativ det heller.

Regionen får nu lita till sina pengar på banken, 4,5 miljard kronor i sparade medel.

– De kan vi tillfälligtvis använda under några år. Men fortsätter den ekonomiska krisen som den är nu, så räcker inte de pengarna så jädra många år till. Då får vi kanske börja diskutera skattehöjningar, säger Roland Andersson.

Bosse Adriansson 
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".