Mellerud

Yrkar på livstid för Mellerudsmord

Livstids fängelse för mord. Det yrkade åklagare Per-Åke Kvarnström på när mordrättegången mot den 44-årige lantbrukaren från Mellerud avslutades idag.

Något annat straff än livstids fängelse kan inte komma i fråga menade åklagaren, inte med den särskilda grymhet med vilken 38-åringen dödades i sitt torp på landsbygden sydväst om Mellerud för två månader sedan.

Åklagaren pekade på att mannen dödades med ett slaktredskap, avsett för avlivning av djur.

Ett bultpistolskott i pannan på det redlöst berusade offret, som bevisligen levde i ytterligare 13,5 timmar efter den dödliga hjärnskadan, under ett ”synnerligen grymt utdraget lidande”, med åklagarens ord.

”Ett oerhört fegt sätt att ta livet av någon”, upprepade åklagaren två gånger i sin plädering.

Den tekniska bevisningen i form av bindande DNA-spår mellan offer och gärningsman, är glasklar, och erkändes också av 44-åringens försvarsadvokat.

Men han framhöll att en bultpistol inte i säg är något grymt vapen. Den är ju framtagen för att avliva djur på ett humant sätt, då i föreningen med att skära halsen av dem. Så skedde inte med 38-åringen, menade hans advokat. Därför fanns inget uppsåt att döda.

Rättegången avslutades som den började; lantbrukaren gick in och ut med huvudet dolt i sin jacka. Och utan att han under rättegångens två dagar någon gång svarat på åklagaren eller rättens ordförandes frågor.

Motivet till dådet är lika oklart som före rättegången. Åklagaren pekade på likheterna med det yxmord i Mellerud 1993, som 44-åringens äldre bror sedan dess avtjänar livstidsstraff för.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".