Jörgen Johansson tillsammans med två av sina byggjobbare på ett tillbyggnadsjobb i Ljungskile. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.

Inga ROT-avdrag i deklarationen

Det byggs om och renoveras – ROT-avdraget som infördes i december har inneburit mer jobb för byggföretagen. Men det finns också en tendens att kunderna avvaktar till juli då regelverket blir mer fördelaktigt.

– Vi har märkt av att småjobben kommer den vägen, typ takomläggningar och badrumsrenoveringar, säger Jörgen Johansson, delägare till byggfirman JTB AB i Ljungskile.

ROT-avdraget, som var en del av regeringens krispaket i höstas, började gälla den 8 december, och enligt Jörgen Johansson har det varit betydelsefullt för att få fart på byggandet.

ROT-avdraget betyder att en fastighetsägare kan dra av upp till 50 000 kronor på skatten när han eller hon anlitar en firma för att renovera, bygga om eller bygga till.

– Folk passar på att göra sådant som de funderat på ett tag, säger Jörgen Johansson.

På jobb som utförs mellan åttonde december 2008 och 30 juni 2009 är det köparen som ansöker om skattesubventionen via en speciell blankett till Skatteverket.

Och hos Skatteverket är just nu den vanligaste frågan var man får tag på blanketten, för många tror att den ska lämnas in i samband med årets deklaration. Men så är det inte.

– Man ska inte ta med något som gäller ROT-avdraget på den här deklarationen, det är först 2010 års deklaration som skattesubventionen kommer på skattsedeln, säger Klas Olsson på Skatteupplysningen i Uddevalla.

Men efter första juli ändras de reglerna.

– Vi har märkt det lite grann, att vissa som gör förfrågningar nu vill vänta tills efter första juli, säger Jörgen Johansson på byggfirman JTB i Ljungskile.

De nya reglerna kommer att göra att köparen av byggtjänsten slipper att ansöka om avdrag själv. Istället blir det företagaren som får ansöka till Skatteverket för att få den andra delen av fakturan betald.

Blanketterna för ROT-avdraget kommer tidigast finnas i juni hos Skatteverket. Och vill du ha pengarna vid midsommar nästa år ska ansökan vara inne senast i februari.

Marie Hedlund 
marie.hedlund@sr.se 
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".