Statsministern på besök i Säffle. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Bilindustrin

"Det finns för många bilar"

Problemet är att det finns en överkapacitet av bilar och då gäller det att anpassa tillverkningen. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio Väst.

En skrotpremie är ingen lösning på krisen för den svenska bilindustrin. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt som var på besök i Säffle i dag.

Jag tror att nedgången är så pass bred och överkapaciteten så omfattande att vi inte ska framställa det som att det finns någon premie som tar oss förbi det problemet, säger Reinfeldt till SR Väst.

Att flera länder har infört en riktad skrotpremie spelar ingen roll. Alla åtgärder måste vägas mot andra utgifter eller skattelättnader, menar statsministern.

– Då måste jag ställa mig frågan: Ska jag använda skattebetalarnas pengar till att se till att sjuksköterskor får lön, att vi har bra kvalitet i skolan eller att uppmuntra folk att köpa bil? säger han.

Min slutsats är att vi måste se till att välfärden får ha kvar sina resurser, säger Reinfeldt.

Är det överkapacitet på bilar, som i Europa där efterfrågan är på 11 miljoner och produktionen är på 18 miljoner, så måste konkurrensen avgöra vilka bilar som blir sålda, säger statsministern.

Regeringen har satsat på en miljöbilspremie och på forskning och utveckling. Men direkta stödåtgärder vill inte Reinfeldt höra talas om.

– Det går inte att producera bilar till kunder som inte finns. Det är inte långsiktigt hållbart.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".