Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Dan Hansson/Scanpix
Ekonomi

"Kommunerna måste prioritera"

Kommunerna kämpar för att få ekonomin att gå ihop och statsminister Fredrik Reinfeldt anser att man måste prioritera det som verkligen är viktigt och välja bort annat.

Många kommuner kämpar med stora sparbeting, som kommer att betyda uppsägningar och kraftiga nedskärningar.

För att hjälpa kommunerna har staten många miljarder kronor.

– Vi tillför stora resurser: nio miljarder kronor i kostnadslättnader för kommuner för innevarande år. Det blir sju miljarder till 2010 och därefter en nivåhöjning på fem miljarder 2011 och 2012, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det undanröjer inte alla problem, men det är en tillskott, säger han.

Den senaste skatteprognosen för kommunerna kom förra veckan och orsakade en hel del huvudbry eftersom det blir mycket lägre inkomster än vad man beräknat tidigare.

Det som kostar i kommunerna är skola, vård och omsorg, så frågan är var besparingarna ska göras till nästa år.

– Efter att kommunerna i åratal har investerat brett, inte bara i välfärden utan i idrottsanläggningar och kultursatsningar som vida har överstigit hur befolkningsutvecklingen har sett ut, måste man nu vända på pengarna och koncentrera sig på de viktigaste välfärdsverksamheterna, säger statsministern.

Tror du att folk kommer att bo på landsbygden i framtiden?

– Ja, det är jag övertygad om, säger Reinfeldt. Jag tror att det finns en mottrend till att bo i städer, där man upplever stress och höga boendekostnader, så som det inte är i glesbygden. 

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".