Kvinnor i skumplastindustrin får oftare lungcancer

Kvinnor som arbetar inom skumplastindustrin löper tre gånger så stor risk att drabbas av lungcancer som andra jämförbara kvinnor.
Det visar yrkesmedicinsk forskning om hälsorisker vid nio skumplastfabriker i landet, bland dem Fehrer, före detta Sylvans, i Dals-Ed. Där har forskarna konstaterat tre lungcancerfall bland tidigare anställda kvinnor. Idag är bara en av dem i livet. Forskarna misstänker att cancern har samband med arbetsmiljön på fabriken. Det giftiga, kemiska ämnet isocyanater används i produktionen av skumplast som stoppning i bilsäten. Isocyanater har i djurförsök visat sig orsaka astma och cancer. Professorn i miljömedicin vid Lunds universitet Lars Hagmar leder forskningen. Han säger till Radio Väst att de tre lungcancerfallen hos tidigare anställda kvinnor på Fehrer i Ed - en fjärdedel av alla konstaterade fall på de nio undersökta fabrikernna runt om i landet - kan vara en slump. Forskarna står frågande till varför bara kvinnor och inga män drabbats av den trefaldigt förhöjda cancerrisken på skumplastfabriker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".