Ekonomi

50 lärare hotas av uppsägning

Besparingskraven på barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla har ökat med ytterligare 20 miljoner kronor. ”En fullständig katastrof”, säger lärarfacket.

Barn- och utbildningsnämnden måste börja betala tillbaka på fjolårets stora underskott på nästan 25 miljoner kronor.

Samtidigt har kommunstyrelsens generella besparingskrav höjts från 1 till 3,2 procent. Och de nedskärningar på minst 35 miljoner kronor som gällde för en vecka sedan har nu förvandlats till minst 55 miljoner kronor.

Jag är fruktansvärt orolig. Det här kommer att få mycket, mycket allvarliga konsekvenser, säger Gunnar Hermansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uddevalla.

– För det första tror jag att det är helt omöjligt, det kommer inte att gå. Vi är så långt in i planeringen och att hämta hem de här ytterligare kraven på ett halvår får ju dubbla effekten så det är en fullständig katastrof, säger han.

Hermansson menar att detta måste ses i perspektivet att Uddevalla redan ligger lågt när det gäller lärartäthet och resurser till skolan.

Hur många lärartjänster som måste bort är för tidigt att säga, men det rör sig enligt tjänstemännens uppskattningar så här långt om minst 50.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt och det ska ses utifrån ett läge där vi i grundskolan och i gymnasieskolan har väldigt lite av till exempel grupptimmar och stödtimmar, säger Gunnar Hermansson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".