Arbetsmarknad

Botten nådd för småföretagen

Stort ras, men botten är nådd och nu väntar ljusare tider. Så kan man sammanfatta småföretagarnas syn på konjunkturen.

I dag presenterades Småföretagsbarometern som tar temperaturen på svenska småföretagare.

– Det har varit en dramatisk minskning av beställningar, omsättning och lönsamhet det senaste halvåret, värre än vad vi trodde i höstas, säger Anna Aldegren, som är informatör på företagarorganisationen Företagarna som står bakom undersökningen.

Men man tror att botten är nådd nu, så det är ju positivt.

Anna Aldegren säger att man från flera företag märkt en utplaning och att fallet börjat mattas av. Och många tror på en konjunkturvändning nästa vår.

Under tiden gäller det för många småföretag att härda ut.

Det kommer att försvinna en del företag och det har det redan gjort, men förhoppingsvis kommer regeringen att agera mer kraftfullt än vad de har gjort när det gäller småföretagen, säger Anna Aldegren.

Främst efterfrågar småföretagen en sänkning av arbetsgivaravgiften. 30 procent av småföretagen uppger att de skulle nyanställa om bara arbetsgivaravgiften sänktes.

Och i och med de lägre kostnaderna skulle det vara lättare för många företag att övervintra under lågkunjunkturen.

Småföretagen vill också se en förändring av lagen om anställningsskydd för att få fler att våga anställa.

– I dag är det många småföretag som har oerhört mycket att göra, men de vågar inte ta steget att anställa på grund av arbetsrätten, säger Anna Aldegren.

Bland småföretagen i Västra Götaland är både uppskattningen av det nuvarande läget och framtidstron bättre än i resten av landet.

– Lågkonjunktur är väldigt mycket en psykologisk faktor. Därför är det så kul att se att man är positiv inför framtiden eftersom också det kan bidra till en vändning.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".