Potentiella investerare? I sådana fall är de troligen inte från Sverige – inte om man ska tro experterna. Denna kvinna och man är fotade utanför Saabs bilmuseum under ett av intressenternas besök i förra veckan. Foto: Jesper Larsson/SR Väst.
Saabs framtid

Föga troligt med svenska ägare

Svenska investerare lär inte vara de som kommer att rädda Saab Automobile. I alla fall inte enligt experterna i en rundringning som Sveriges Radio Väst har gjort.

Under de senaste veckorna har rykten spridits i media om att svenska investerare som gått samman kan tänka sig att köpa loss Saab.

Efter den rundringning som Sveriges Radio Väst har gjort kan vi konstatera att det är få som tror på det ryktet.

Det är ingen som pratar om att investera i ett förlustgående företag med extremt låg volym, så därför är sannolikheten relativt liten, säger Stefan Cederberg på Enskilda, en av landets främsta aktieanalytiker när det gäller fordonsindustrin.

Han säger till SR Väst att han får stöd av aktieanalytikern John Bornstein som menar att varken Volvo eller Saab följs från aktiehåll just nu.

Det har också spekulerats kring att flera riskkapitalbolag skulle vara intresserade av att investera i Trollhättans bilfabrik, men de som SR Väst har varit i kontakt med vill inte lämna några kommentarer.

Ekonomijournalisten Olle Rossander tycker en sammanslagning av investerare låter osannolik och han får medhåll från Saab-handlarnas advokat Rolf Åbjörnsson.

Däremot säger Mikael Wickelgren, forskare i företagsekonomi, att samarbeten är ”the name of the game” inom fordonsindustrin och att ett svenskt konsortium av investerare inte går att utesluta.

Men hur ser det ut med Wallenbergs Investor då? Investor ägde Saab innan GM tog över.

Det florerar ständigt rykten kring Investor och vi har en policy att inte kommentera den typen av spekulationer, säger Fredrik Lindgren, presskontakt på företaget.

– Jag kan bara konstatera att vi tidigare har varit ägare av Saab och då kom vi fram till att Saab skulle må bättre av att vara delägt av en industriell aktör, säger han till SR Väst.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".