Hudcancer. Foto: Björn Larsson/Scanpix
Hälsa

Hudkliniker håller specialöppet

Hudcancer är en de sjukdomar som ökar ständigt och antalet fall har nästan fyrdubblats sedan 1970-talet. Den 11 maj finns chans att kontrollera sina misstänkta hudfläckar.

Då håller nämligen de flesta av landets hudkliniker specialöppet.

I vårt område kan man bege sig till Uddevalla sjukhus och Näl.

John Paoli är hudspecialist på Sahlgrenskas hudklinik och han tycker att man ska undersöka sin hud och om man tycker något ser misstänkt ut så ska man undersöka sig.

– I första hand vill vi att de personer som misstänker att någon hudförändring skulle kunna vara hudcancer bokar tid, säger han.

Hudcancer - olika typer

Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer som kan ge metastaser. Man bör alltid söka läkare för bedömning om en pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.

Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Den ter sig oftast som en hård ljus eller rodnad knuta eller som ett långvarigt sår.

Basalcellscancer är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte i kroppen. Den ses ofta som en ljust rodnad knuta, ett sår som inte läker eller en långvarig eksemliknande fläck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista