Ingen oror på Fehrer efter cancerlarm

Det är ingen större oro för farlig arbetsmiljö bland de anställda på företaget Fehrer i Ed. Det trots att tre kvinnor som tidigare arbetat på fabriken har fått lungcancer enligt en forskningsrapport kring isocyanater.
På Fehrer tillverkas skumplastdetaljer till, framförallt Volvo och Saabbilar. Då används en rad kemiska ämnen som är giftiga bl.a. isocyanater. Ett forskarlag från Lunds universitet har följt arbetare från nio fabriker från slutet av 80-talet till 1998. Då såg forkarna att kvinnor löpte en tre gånger större risk att få lungcancer än andra, jämförbara kvinnor. Tre av lungcancerfallen finns vid dåvarande Sylvan i Ed, nuvarande Fehrer. Men Conny Olsson har arbetat på fabriken i 31 år och känner sig trygg i sin arbetsmiljö. Han menar att mycket har hänt ned åren och arbetsmiljön är idag betydligt bättre än den var förr. Charlotte Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".