Lysekil

Killar dricker mindre

Niondeklassarna i Lysekil dricker mindre, särskilt killarna. En orsak är att föräldrarna inte längre bjuder på sprit.

Årets drogvaneundersökning för kommunerna i Norra Bohuslän visar att niondeklassare dricker mindre, framför allt gäller det killar.

Det märks tydligt i Lysekil och en förklaring till att ungdomarnas alkoholbruk har minskat beror på att föräldrarna.

– Föräldrarna har minskat sin benägenhet att bjuda på alkohol hemma. Det har en stor betydelse för när man börjar dricka alkohol, säger Anna Nyman Holgersson, folkhälsosamordnare i Lysekil.

Årets undersökning visar att ungdomarna börjar dricka alkohol senare nu än tidigare mätningar. I Lysekil är det framför allt killarna i nian som säger nej till alkohol. Av dem som dricker ibland är andelen killar väldigt låg, bara 4 procent.

– Det kan vara lite olika, beroende på årgångarna. Är det många som är med i idrottsföreningar till exempel, visas det i statistiken, säger Anna Nyman Holgersson.

Av den lilla andelen killar som dricker är det bara 7 procent som dricker ofta enligt årets mätning.

Däremot finns det en stor grupp flickor som dricker mycket och ofta – i Lysekil utgör de 27 procent.. Anna Nyman Holgersson tror att det kan förklaras med att många tjejer i den här åldern mår allmänt dåligt.

– 15-åriga flickor är de som mår sämst i Sverige och det gäller även i Lysekil, säger hon.

Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se
052267 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".