Vänersborg

150 lärarjobb i farozonen

Uppåt 150 lärare i grundskolan i Vänersborg kan bli av med jobbet när besparingskraven slår till mot skolan. Det befarar lärarfacket.

Barn- och ungdomsnämnden i Vänersborg överskred förra året sin budget med 14 miljoner kronor.

Nu måste verksamheten anpassas till de pengar nämnden faktiskt har. Lägg därtill ett extra sparbeting på 3 miljoner för i år och 5,8 miljoner nästa år samt att det kan komma nya besparingskrav.

Det finns än så länge inga konkreta förslag på åtgärder, vare sig från från tjänstemän eller politiker. Men Nils Erik Rasmussen, ombud för Lärarnas Riksförbund i Vänersborg, är mycket pessimistisk.

– Vi har över 100 lärare som är visstidsanställda och vars förordnande går ut i sommar. De kommer troligen att försvinna, säger han.

Men Nils Erik Rasmussen tror inte att det kommer att räcka.

– Jag tror tyvärr att det kommer att beröra även tillsvidareanställda lärare. Det är svårt att säga hur många men om man tar kan det handla om 50 eller 60 stycken.

-– Det är ju allvarligt nog för våra lärare, men hur ska det gå för skolan? Det kommer inte att fungera och framför allt drabbar det ju de svaga eleverna, det ska vi vara helt på det klara med, säger Nils Erik Rasmussen.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55