1 av 2
Göran Skogfält bland sina palmer. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
2 av 2
Göran Skogfälts exotiska trädgård. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Bengtsfors

Palmer - lysande affärer

I Skåpafors utanför Bengtsfors vajar det palmer överallt på en villatomt. Ägarens palmintresse visade sig bli en bra affärsidé för nu säljer han vinterhärdiga palmer till andra.

Göran Skogfält upptäckte att det fanns andra som delade hans intresse för palmer. Det har resulterat i ett företag som importerar och säljer vinterhärdiga palmer.

I maj tar han steget från en webbutik till en gårdsbutik. Det finns en stor efterfrågan på palmer som tål minusgrader och nu hoppas Göran Skogfält att dalslänningarna ska få upp ögonen för palmer.

Göran Skogfält arbetar heltid som lärare och vet ännu inte hur mycket han ska satsa på det blomstrande palmföretaget.

Det var ju inte meningen. I början var palmerna väldigt små, men jag ville ha stora, riktiga palmer. Det var dyrt att köpa i Sverige och man var tvungen att köpa många, säger han.

Göran Skogfält började leta utomlands och där var det likadant. Det gick inte att köpa enstaka palmer eftersom frakten blev dyr. Han blev tvungen att köpa många.

Göran Skogfält sålde de palmer han inte ville ha och insåg efter ett tag att det var dags att starta en webbutik. Det var i höstas och nu i maj är det dags för en gårdsbutik.

Han är förvånad hur enkelt och snabbt det var att strata ett företag men han är inte säker på om han kommer att lämna sin heltidstjänst som lärare.

– Det här är en fritidssysselsättning i första hand, säger han. Jag gör det för att jag är intresserad av växter.

Men Göran Skogfält utesluter inte att palmintresset kan bli mer än ett intresse.

– Det är klart att jag ser en möjlighet att hålla på med växter på halvtid, kanske heltid. Det är lockande, säger han.

Charlotte Andersson
charlotten.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".