Nu kan homosexuella gifta sig

Från och med i dag är det fritt fram för homosexuella par att gifta sig – men det verkar inte vara någon rusning till de borgerliga vigselförrättarna i helgen.

Än är det inte klart med homoviglsar i kyrkan, men från och med nu är äktenskapet i Sverige könsneutralt, vilket innebär att de som gifter sig kan vara antingen en man och en kvinna, två kvinnor eller två män.

Tidigare kunde homosexuella par endast registrera partnerskap, men den lagen upphör att gälla från och med i dag.

Det var precis för en månad sedan som riksdagen med stor majoritet röstade genom lagen om samkönade äktenskap.

Men lagändringen gäller alltså än så länge bara borgerliga vigslar. Först i höst, på kyrkomötet, ska Svenska kyrkan ta ställning till om homosexuella par ska kunna gifta sig i kyrkan.

I några av kommunerna här i vårt område verkar det dröja ett tag innan de borgerliga vigselförrättarna ska viga samkönade par.

I Vänersborg och Strömstad finns inga inplanerade framöver och i Uddevalla dröjer till fram till sommaren. Men i Trollhättan är en samkönad vigsel planerad om några veckor.

Susanna Wictorzon
susanne.wictorzon@sr.se
0522-67 00 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".