Många vill köpa munskydd för att förbereda sig, i fall influensan kommer hit. Foto: Dan Hansson/Scanpix

Rusning efter andningskydd

Rädslan för den nya influensan sprider sig och flera apotek i SR Västs sändningsområde har sålt slut på munskydd.

Rädslan sprider sig för svininfluensan, eller nya influensan som den också kallas. Flera apotek i vårt område har sålt slut på munskydd.

Det är slut hos leverantören på grund av den stora efterfrågan. Det är många apotek som har slut på munskydd, säger apotekets presschef Elisabeth Linge Bergman.

Uppmärksamheten kring den nya influensan har skapat stor oro hos många.

– En del har köpt munskydd för att förbereda sig om influensan skulle komma hit. Det kan också vara personer som är på väg att resa någonstans och vill ha med sig skydd.

Användningen av ansiktsskydd, eller munskydd, fungerar bäst för dem som redan är smittade. Om man till exempel nyser förhindrar man att andra smittas.

Det skyddar däremot inte bäraren särskilt bra från att bli smittad. Vissa anser till och med att det kan öka risken att bli smittad. Det beror på att skyddet sitter tätt kring ansiktet och kan börja klia och att man då rör vid näsa och mun, säger Elisabeth Linge Bergman.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".