Bilindustri

Uppåt för GM och Ford under april

Både Ford och General Motorsbilföretagen sålde fler bilar i USA under april månad än företagen gjorde i mars. Men båda ligger långt under förra årets siffror.

General Motors, som äger Saab Automobile, minskade sin försäljning med 34 procent, jämfört med april 2008 i USA.

Och Fordkoncernen, där Volvo Personvagnar ingår, backade nästan 32 procent i förhållande till samma månad förra året. Volvos försäljning sjönk med 37 procent. Tappet på 37 procent är mer än i mars, men betydligt mindre än de nedgångar som noterades i januari och februari

Men en liten lite ljusglimt finns faktiskt där i mörkret. Jämfört med mars i år ökade nämligen både Ford och General Motors sin försäljning i USA under april. GM:s ökning var elva procent.

När vi ändå är inne på krisen för biltillverkarna kan det också nämnas att Chrysler, som är bankrutt men på väg att gå samman med Fiat, fick se sin försäljning i USA nästan halveras i april, jämfört med förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".