Det blir fler polis i yttre tjänst när sjöpolisen försvinner. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Sotenäs

Sjöpolisen i Kungshamn läggs ner

Uppdaterad 13:29
Polismyndigheten i Västra Götaland har beslutat att Sjöpolisens verksamhet ska finnas kvar, men att den ska drivas från Göteborg framöver. Det betyder att verksamheten i Kungshamn läggs ner.

Orsaken är framförallt de sparkrav man står inför när man måste investera i nya båtar.

Eftersom Bohuskusten nu blir utan sjöpolis kommer det att bli fler poliser i yttre tjänst under sommaren, det skriver polisen i ett pressmeddelande.

De som arbetar hos sjöpolisen i Kungshamn i dag kommer att erbjudas andra tjänster inom polisen.

Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson (M) säger att det hade varit bättre om sjöpolisen varit kvar i Kungshamn. Han hoppas nu att Kustbevakningen tar över sjöpolisens roll.

– Kustbevakningen får ju en allt större roll idag, bättre utrustning och befogenheter, så det ser vi ju som något naturligt som kommer in här i så fall, säger Mats Abrahamsson.

En snabbgående, mindre polisbåt som tas med bil till lämplig plats och sjösätts där vid utryckning, kallar han ett någorlunda bra alternativ.

– Långsiktigt ser ju jag att det är viktigt att Kustbevakningen får en allt starkare roll här längs kusten vad det gäller brottsbekämpning och annat, säger kommunalrådet.

Och det innebär att Kustbevakningen måste få fler befogenheter, menar Mats Abrahamsson.

– Det är ju viktigt att de får rätt att göra ingripanden och kan upprätthålla ordning på havet vid behov.

Abrahamsson menar också att det är viktigt att Kustbevakningen får vara kvar i Kungshamn och inte centraliseras till Göteborg den också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".