Ett 20-tal apotek säljs ut

Uppdaterad 15:59
Nu är det klart vilka apotek som kommer att få nya ägare. I Sveriges Radio Västs område med omnejd handlar det om 23 apotek som bjuds ut till försäljning.

I Dalsland handlar det om apoteken i Åmål, Bengtsfors, Mellerud, Brålanda, Dals-Ed och Färgelanda.

I Uddevalla kommer två apotek att bli privatägda, liksom apoteket i Ljungskile.

Två apotek i Trollhättan säljs, ett i Vänersborg och i Bohuslän handlar det om apoteken i Brastad, Fjällbacka, Kungshamn, Nordby, Strömstad och Tanumshede.

Dessutom etableras ett nytt apotek på Nordby i Strömstad.

Ett av apoteken som fått besked att det ska läggas ut till försäljning är Kronan i Mellerud. Apotekschefen där heter Jessica Sundén, men för hennes del är ändå ingenting klart om framtiden.

– Det är ju inte klart vilka som köper, utan det blir en försäljningsprocess där man presenterar de apotek som finns ute till försäljning till intresserade köpare. Och det blir väl inte färdigt förrän någon gång fram till hösten, säger Jessica Sundén.

Ovissheten tär på personalen, säger hon, men man är ändå vid gott mod.

– Vi vet ju att apoteket här i Mellerud kommer att vara kvar, så på det viset känner man sig ganska trygg. Man jobbar på och gör så gott man kan, man kan inte göra så mycket annat. Men att det kommer att bli bra, det får man ju tror på i alla fall, säger Jessica Sundén, apotekschef på Kronan i Mellerud.

Elise Jessen är farmacevt på apoteket Lejonet i Uddevalla. Igår fick hon och hennes kollegor veta att även deras apotek kommer att säljas.

Hon säger också att mycket än så länge är oklart och att det är svårt att veta vilka förändringar som utförsäljningen kommer att innebära.

– Andra kläder, andra skyltar, kanske andra typer av strategier. Men alla som köper apotek är ju seriösa så på det viset tror jag inte det blir någon skillnad. Vi kommer fortfarande vara måna om våra kunder vilken ägare vi än har, säger Elise Jessen.

Fackförbundet Sveriges Farmacevtförbund har länge arbetat för att monopolet ska lösas upp för att på så sätt få fler arbetsgivare att välja på.

Men Sara Lindberg, apotekare på Lejonet och lokal ordförande för Sveriges Farmacevtförbund, är rädd att priserna kan komma att öka nu när Apotekets monopol försvinner.

– Framför allt har ju Apoteket AB haft en otroligt effektiv distribution av läkemedel och kunnat hålla nere priserna på det sättet och kunnat prisförhandla med våra läkemedelsdistributörer på ett sätt som vi inte kommer att se i framtiden. Sedan kommer marginalen att förändras så jag tror inte att det kommer att bli så mycket billigare läkemedel, säger Sara Lindberg.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.