Saabs framtid

"Målet är ett självständigt Saab"

Saab tycker att det är positivt att Fiat har planer för den svenska biltillverkaren, men huvudspåret för Saab är fortfarande att bli ett självständigt bolag.

Gunilla Gustavs, informatör på Saab Automobile, säger till Sveriges Radio Väst att Saab inte har haft några diskussioner med Fiat, utan bara fått höra talas om den italienska biltillverkarens planer via media.

Hon säger att man från Saabs sida ser positivt på att Fiat tycker att Saabs varumärke är intressant, men för Saabs del arbetar man fortfarande med processen att göra företaget självständigt bolag. Fiats planer är dock att Saab ska ingå i ett nytt och stort europeiskt företag med många olika bilmärken.

– Vårt huvudspår är att Saab kan vara ett självständigt bolag. Den andra modellen vill jag inte spekulera i, säger Gunilla Gustavs.

Men om Fiat knackar på och vill diskutera en eventuell gemensam framtid, kommer Saab öppna dörren. I slutändan är det dock inte Saab, utan den nuvarande ägaren General Motors som avgör vem som får köpa Saab.

– Det är deras beslut hur de går vidare och hur de vill ha det, säger Gunilla Gustavs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".