Prostitutionen har flyttat från gatan till Internet. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

"Explosion av sexköp på nätet"

Mer resurser och mer riktat aktivt arbete behövs för att bekämpa dem som köper sex via Internet. Det säger kammaråklagare Eva Johnsson i Uddevalla som tidigare har haft flera fall om brott mot sexköpslagen.

Eva Johansson säger att sexköpslagen kom till för att man ville komma åt gatuprostitutionen, och att lagen där har fungerat som det var tänkt. Men sidoeffekten hade man inte räknat med.

– Men istället har vi fått den här explosionen på Internet där man då istället har flytta över och, som jag ser det, utökat verksamheten radikalt i jämförelse med hur det varit förut.

Som Sveriges Radio Väst berättat tidigare finns det idag inga resurser inom polisen att jobba med dessa brott. Men Eva Johnsson är ändå styrkt i sin åsikt att man måste jobba mer aktivt och att polisen får mer resurser.

Men för att man ska lyckas bekämpa den kriminella efterfrågan som finns på sexuella tjänster via Internet, måste frågan breddas till fler instanser utanför rättsväsendet, menar hon.

– Jag tror det är viktigt med ett samarbete med socialtjänsten, och att man bedriver ett aktivt arbete med kontakter med säljarna, och på det sättet får bukt på det, säger Eva Johnsson.

Behöver sexköpslagen ändras?

– Egentligen inte, för den täcker ju även köp som sker på nätet.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".