Bilindustrin

Saab och Fiat börjar prata

Uppdaterad 14:55
Saab och GM kommer hålla samtal med Fiat de närmaste dagarna. Det skriver Dagens industri idag.

De senaste veckorna har Saab i Trollhättan tagit emot den ena delegationen efter den andra från bilföretag och investeringsbolag som vill ta en titt på den krisdrabbade svenska bilfabriken.

Men tidigare i veckan förklarade italienska Fiat att de vill samarbeta med GM, Chrysler och flera andra biltillverkare för att bilda en stor europeisk konkurrent till japanska Toyota.

Fiat har enligt Di redan diskuterat sina planer med svenska staten och fått positivt gensvar.

Bilindustrianalytiker Matts Carlsson säger till Sveriges RAdio Väst att det nu blir allt mer tydligt att Saab är intressant för många eventuella köpare.  

– Till skillnad mot vad som har sagts eller antytts tidigare så finns det uppenbarligen många som visar intresse för det här företaget, säger han.

Saabs andra intressenter har fått skriva på sekretessavtal och hela processen sker under stora hemlighetsmakeri. Men Fiat gick ut och deklarerade öppet sina planer på att skapa en ny europeisk biljätte.

Matts Carlsson tror att Fiats beteende beror på att man först och främst är intresserat av att förvärva GM Europa.

– För att lyckas med den ansatsen så tror jag man måste göra det på ett politiskt sätt, säger han.

I Sveriges Radio Väst igår förklarade Gunilla Gustavs på Saab att Fiats intresse var en nyhet för Saab.

Men tillsammans med Fiat siktar nu Saab och GM på att försöka få fram en färdig plan som kan presenteras den 20 maj, då Vänersborgs tingsrätt ska fatta beslut om Saabs rekonstruktionsperiod ska förlängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista