Tillverkaren vet inte hur metallbiten hamnade i revbenen. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst.
Åmål

Revbensmysterie fortfarande olöst

Företaget Skaraborgs chark och fågel har nu dubbelkollat alla sina produkter med företagets metalldetektor och man har inte funnit några metallbitar.

I helgen fann en familj från Edsleskog en metallbit i färdigkryddade revben efter grillning.

Nu väntar tillverkaren Skaraborgs chark och fågel på att få metallbiten för att kunna undersöka var den kan ha kommit in i revbenen.

– Innan man vet var den kommer ifrån är det väldigt svårt att vidta några åtgärder för att det inte ska hända igen, säger Lennart Nilsson, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket.

Han tycker det är underligt att en såpass stor metallbit har kunnat undgå upptäckt i de ordinarie kontrollerna i metalldetektorn på Skaraborgs chark och fågel. Nu avvaktar Livsmedelsverket företagets utredning.

Det är livsmedelsföretagens ansvar att noga kontrollera sina produkter, så att de är säkra när de når konsumenten. Men lagen kräver till exempel inte metalldetektorer.

– Många företag har det ändå, då det finns vissa branschriktlinjer som kan göra att man ska ha det, säger Lennart Nilsson.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".