Saabs framtid

Saab läggs ner i hemlig Fiat-plan

Uppdaterad 16:20
Enligt hemliga dokument kommer Fiat göra stora nedskärningar om biltillverkaren skulle bilda en ny biljätte där Fiat, Chrysler och GM Europa skulle ingå.

Det är tidningen Frankfurter Allgemaeine Zeitung som säger sig ha kommit över hemliga handlingar från Fiat – projekt Fotboll kallas det för och planen skulle vara att efter ett köp av GM Europa så skulle en stor rationalisering ske som skulle kapa bort 18 000 jobb ur detta stor-Fiat.

GM:s Vauxhall-fabriker i England skulle bort, likaså Opel-fabriken i Antwerpen. Två Fiat-fabriker i södra Italien skulle också bort och så skulle bilmärkena Lancia och Saab fasas ut och upphöra om fem till sex år.

Fiat förnekar att det finns ett Projekt fotboll, men Fiatchefen Sergio Marchionne har sagt att det ska bli stora synergieffekter med ett stor-Fiat och då får en stor del av kostnaderna skalas bort – vilket betyder att antalet jobb måste minskas och i förlängningen kanske också fabriker och bilmärken.

Dessutom är Fiat fortfarande hårt skuldsatt och har inga egna kassakistor för att driva förlustföretag.

Men det finns ett mycket stort men här, och det är att Fiat inte klarar den här affären utan stora statliga stöd från alla inblandade länders regeringar och då måste ju Fiat garantera i alla fall de flesta av jobben – så en omstrukturering kommer att ta tid och under tiden kan en hel del hända.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".