Fritidshus säljer bättre igen

Efter en tuff höst har det nu börjat blåsa medvind när det gäller försäljningen av fritidshus i kustkommunerna.

På Svensk fastighetsförmedling i Strömstad och Tanum upplever man nu den bästa försäljningsökningen på nio år.

– Året har börjat fantastiskt för oss här uppe och vi har gjort dubbelt så många affärer i år som föregående år under samma period, säger mäklaren Leif Fourong.

Sveriges Radio Väst har pratat med ett 15-tal mäklare i de fem kustkommunerna Lysekil, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Uddevalla. Alla säger samstämmigt att försäljningen har börjat öka igen nu under april och maj efter en höst då marknaden på många håll stagnerat.

Fritidshus med närhet till havet är naturligtvis populärt och de hus som säljer bäst är de som ligger på tre miljoner och över. Och den största orsaken till att försäljningen har börjar blomstra är det goda ränteläget menar mäklarna.

Men trots detta är säljarna ändå mycket försiktiga när det gäller att släppa fritidshusen till försäljning och försäljningarna tar också på många håll längre tid än vanligt.

– Folk sitter på sina objekt. De objekt som sedan kommer ut blir hett eftertraktade. Därför blir det fler budgivningar och priserna går inte heller ner, säger Mari Jankovski på fastighetsbyrån i Tanum.

Som vanligt är det norrmännen som dominerar bland köparna i norra Bohuslän. I Strömstad är 80 till 90 procent av köparna norrmän. I Tanum har Norgeintresset inte varit lika stort.

Annars är det mestadels svenskar som köper fritidshus. Men det nya i år är att fler norska köpare har letat sig söderut. I år är Lysekil och Uddevalla två heta orter för norrmännen.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52