Saabs framtid

Fiat behåller Saab-fabrik i ny plan

Fiat ska nu ha mildrat planerna på vad som händer med Saab efter ett tänkt övertagande av GM Europa.

Förändringarna inom bilindustrin går nu rasande fort nu och Fiat-chefen är nu i Detroit och förhandlar med GM-ledningen om ett övertagande av GM Europa.

Fiat har också en ny plan där Saab-fabriken i Trollhättan ges ett fortsatt – men begränsat – liv.

I Fiats hemliga plan Projekt fotboll för en framtida Fiat-koncern skulle Fiat ta över GM Europa och kapa bort delar som ansågs olönsamma – en del skulle vara Saab som skulle fasas ut under fem till sex år.

Nu skriver tidningen Frankfurter Allgemeine om en ny plan – Projekt Fenix – som ska ha lämnats till den tyska regeringen och som inte är lika drastisk, i alla fall inte för Saabs del.

Men den innehåller stora nedskärningar och Saab i Trollhättan pekas ut som en av fabrikerna som skulle minskas rejält, oklart hur mycket.

Nedskärningar skulle det också bli i Opel-fabrikerna i Rüsselsheim och Bochum, i fabrikerna i Antwerpen, Zaragoza och Pomigliano.

10 000 jobb ska sammanlagt skäras bort och fabriker i England, Österrike, Italien och Polen skulle läggas ner helt för att skapa en livskraftig ny Fiat-koncern.

Fiat-chefen Sergio Marchionne är i dagarna i Detroit och förhandlar med GM-chefen Fritz Henderson och till nyhetsbyrån Bloomberg har Fiat-chefen förklarat att han tänkt sig att Saab kunde kombineras med ett annat märke och att det vore synd att inte utnyttja Saabs återförsäljarnät i USA.

Mer än så vill inte Sergio Marchionne säga på sin uppköparresa till USA där han snart ska slutföra övertagandet av Chrysler och göra det möjligt att introducera små Fiat-bilar genom Chryslers alla återförsäljare.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".