Piratpartiet satsar stort på EU-valet i juni. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.
Politik

Piratpartiet får fler medlemmar

Efter domen i Pirate bay-rättegången om fildelning av upphovsrättsskyddat material har Piratpartiet fått massor av nya medlemmar. I Västsverige har medlemsantalet mer än fördubblats.

– De vill berätta vad de tycker, och att gå med i vårt parti är ett konkret sätt att göra det, säger Björn Odlund som är distriktsledare i Piratpartiet väst.

Han tror att anledningen till att fler och fler går med i Piratpartiet i första hand inte är för att ta strid för fildelning av upphovsrättsskyddade filmer och musik, utan att ta strid för ett fritt Internet.

– Det är inte det här att de inte kan få tag i gratis film, för det tror jag är en sekundär grej. Att de ser att det populära som de tycker om och använder sig av varje dag och som blivit en del av deras liv, hotas, det tror jag stör folk.

Björn Odlund kommer att viga det mesta av sin lediga tid åt EU-valet som hålls i juni. Tidigare EU-val har visat på ett lågt deltagande men också på att de som röstar är benägna att rösta på enfrågepartier. Något som kan gynna Piratpartiet.

– Om vi bara gör vårt jobb så tror jag absolut att vi kan få våra sympatisörer att gå och rösta på oss, och det är egentligen det enda som behövs för att vi ska komma in, säger Björn Odlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista