Protesterna har varit massiva mot ledningen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Bilindustrin

Bilbyggare tvingas rensa ogräs

Rensa ogräs för att cheferna ska ha fest – det vill inte bilbyggarna på Pininfarina i Uddevalla ställa upp på.

Många bilbyggare på Pininfarina i Uddevalla är rejält ilskna på ledningen eftersom de tvingas rensa ogräs när det är stoppdagar i fabriken.

På grund av den svaga orderingången är det stoppdagar på Pininfarina och enligt ett lokalt avtal är personalen då hemma med 85 procent i lön.

Men under stoppdagarna ska de anställda enligt avtalet vara beredda att utföra underhållsarbete i fabriken.

Den här veckan har personalledningen också meddelat att de anställda förväntas röja upp i trädgården till representationsvillan Kärranäs som ligger utanför fabriksområdet. Kärranäs är en anläggning som nyttjas av ledningen, ibland av facken, men inte av bilbyggarna.

Ann-Christin Antonsson som är ordförande i IF Metallklubben på Pininfarina säger att de anställda känner sig utnyttjade.

– De tycker att det är utanför deras avtalsområde. De är inte anställda för att vara trädgårdsarbetare utan de vill arbeta med bilbyggeri. De känner sig utnyttjade. Som tjänstehjon.

Och protesterna har varit massiva från alla i fabriken.

– Det är omfattande protester från samtliga anställda. Det de reagerar mot är att det är just på Kärranäs, det är ett ställe som inte är till för oss anställda utan det används av ledningen och deras gäster, säger Ann-Christin Antonsson.

Hon vet inte säkert varför ledningen vill göra fint i Kärranäs trädgård just nu.

– Ryktevis ska det vara fest där på lördag.

Ann-Christin Antonsson har frågat IF Metalls förbundsjurist om bilbyggarna kan tvingas att utföra trädgårdsarbete och det svar hon fått är att de inte bör vägra.

– Vi kan inte göra något, utan den som blir tillsagd att gå dit och jobba är tvingad att göra det. Tyvärr.

Sveriges Radio Väst har sökt flera personer i Pininfarinas ledning under dagen utan framgång.

Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se
0522-67 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista