Politik

Centern vill slå ihop sjuk- försäkringen och A-kassan

Centerpartiet vill slå ihop A-kassan och sjukförsäkringen. I natt fattades beslutet på partiets stämma, bland efter en motion från Lysekil.

För sjuk för A-kassa, för frisk för sjukförsäkring. Det är många som tillhör den gruppen och Christina Rörvall-Dahlberg, gruppledare för C i Lysekil, vill se en lösning på problemet med människor som faller mellan stolarna.

Det fick henne att skriva en motion till centerstämman.

– Problemet ska lösas för dem som fått orimliga bedömningar av Försäkringskassan. Det var grunden till motionen, men målet är att du ska få ett ställe som du kan gå till när du behöver hjälp.

Regeringens så kallade rehabiliteringskedja har målet att människor skall tillbaka till arbetslivet, men den har också fått kritik för att människor kastas ut från trygghetssystemen.

– Sedan har det ju hjälpt många också det här nya systemet, men det fungerar bättre i en högkonjunktur naturligtvis när det är lättare att få ett jobb och en plats att pröva på ett jobb, säger Christina Rörvall-Dahlberg.

Det blev en lång och sen debatt om välfärdsfrågorna och i natt fattade stämman ett beslut som innebär att partiet skall arbeta för att A-kassan, sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen slås samman till en arbetslivsförsäkring.

– Det tycker jag är jättebra. Det är absolut målet, det måste gå att samordna det och kunna gå in genom en dörr och få hjälp med det du behöver. För ibland är det ju så att du behöver lite hjälp från försäkringskassan och samtidigt är arbetslös och då är det bra att kunna gå in och prata med en person, säger Christina Rörvall-Dahlberg.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".