Vänersborg

Föräldraprotest mot skolbesparing

Stora nedskärningar väntar inom skolan i Vänersborg och bland annat är 75 lärartjänster hotade. Nu protesterar kommunens samtliga 14 föräldraföreningar i en skrivelse till politiker och tjänstemän.

Föräldraföreningarna säger sig acceptera vissa åtstramningar men menar också att neddragningarna är ett resultat av bristfällig ekonomisk kontroll i barn- och ungdomsnämnden.

Onsjöskolans föräldraförening är en av de 14 som undertecknat skrivelsen. Men där har man också samlat in drygt 400 namn med krav på att kommunen lever upp till läroplanen.

– Om man skall kunna behålla klasslärarsystemet, alltså med en lärare i varje klass, då kommer man inte ha råd att ha kvar egna speciallärare. Även slöjd- och idrottslärarresurserna kommer helt eller delvis att försvinna enligt den konsekvensbeskrivning som finns, säger Helena Korp, som är förälder på Onsjö där var tredje tjänst är hotad på skolan.

Om nedskärningarna genomförs kommer det att slå mycket konkret mot eleverna, säger Helena Korp.

– I första hand de elever som är i behov av att få särskilt stöd. Men sedan när man kommer att få väldigt stora grupper på till exempel fritidshemmen kommer det till och med att vara svårt att garantera barnens säkerhet.

De samlade föräldraföreningarna är också kritiska till de prioriteringar som barn- och ungdomsnämnden har gjort. Helena Korp är mycket tveksam till nybyggnation av skolor i det här läget – och tar ett exempel till.

– Vi är också väldigt tveksamma till hur det är möjligt att kostnaderna för arenan har tillåtits att skjuta i höjden så okontrollerat, säger Helena Korp.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista