Ann-Marie Wadenbo på Gryning Vårds Familjehem Vänersborg. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Vänersborg

Svårt att hitta rätt fosterfamilj

Det är brist på fosterfamiljer, eller familjehem som det heter numera, i våra kommuner. Även om det finns familjer som vill ta emot fosterbarn, så kanske de inte passar just de barn som står på kö.

Ann-Marie Wadenbo, som är familjehemskonsulent på Familjehem Vänersborg, en avdelning av Gryning Vård AB, som ägs av Västra Götalands kommuner, säger att familjehem alltid är en bristvara.

– Även om vi har hem som väntar på sitt första uppdrag eller som har platser lediga, så finns det i andra ändan barn som har behov som inte motsvarar de lediga familjerna.

– Vi behöver familjer för små barn, syskonskaror och framför allt tonåringar med svår problematik, säger Ann-Marie Wadenbo.

Matchningen av barn och fosterföräldrar är mycket viktig, menar hon. Det är särskilt till de svårplacerade barnen som konsulenterna på Gryning kan hjälpa kommunerna att hitta passande familjer med erfarenhet av barn.

Man rekryterar, utreder och utbildar. Men det är varje kommuns ansvar att placera fosterbarnet i rätt familj och att följa upp placeringen, med hembesök och stöd till familjen.

– Ett bra familjehem ska ha tid, ork och utrymme över när den ursprungliga familjen har fått vad den behöver. När de egna barnen mår gott och de vuxna lever i ett gott förhållande med varandra. När det finns engagemang och kraft över.

Trygga och mogna vuxna i en stabil familjesituation, stor erfarenhet av barn och ett intresse för att fostra och vårda just barn som farit illa är de krav man ställer på en fosterfamilj. Barnets bästa kommer alltid i första hand, säger Ann-Marie Wadenbo på Gryning Vårds Familjehem Vänersborg. 

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".