Mobilmaster i det fördolda

Hälften av utbyggnaden av nätet för tredje generationens mobiltelefoni - 3G - syns inte. Nya basstationer sätts i stor utsträckning obemärkta upp på hustak, fasader och tidigare torn - eller göms i master kamouflerade som onaturligt tjocka flaggstänger.
Nya mobiltelefonmaster skjuter upp som svampar ur jorden mest överallt vid våra horisonter. Det handlar om mer än 5 300 master i hela landet. Tiotals även i mindre landsbygdskommuner. Betydligt fler basstationer i större tätorter som Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Totalt 15 400 sändare över hela landet. Inom en radie på 10 mil runt Göteborg 3 300 sändare. Allt för utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni - 3G. Den som ska lyckliggöra oss genom att kunna sända rörliga bildsekvenser i färg. Alla är inte lyckliga över utvecklingen. Inte de som är oroliga för strålningen eller känner fysiska besvär av den. Och då är alla nya master som kommunernas byggnadsnämnder säger ja till på var tredje ansökan det kanske mindre problemet i sammanhanget. De syns ju i alla fall. Och bygglovet för dem kan överklagas. Men ungefär hälften av alla nya basstationer kommer upp utan att det behövs något byggnadslov. Väldigt anonymt och ibland medvetet kamouflerat på husfasader eller tak mitt i stan. Priset hittills i den kurra-gömma-leken tar väl mobiltelefonmasterna i Kungälv och Mölndal som förklätts till väldigt tjocka flaggstänger. Men det finns kommuner som vågar ta strid mot mobiltelefonijättarna och kallar flaggstängerna för svartbyggen. Som Kungälv. Så det blir domstolsfråga. Jan Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".