utbildning

Nämnd vill halvera skolbesparing

Det blev inget beslut om besparingar inom Uddevallas skolor i går. Barn- och utbildningsnämnden beslutade att invänta kommunstyrelsens möte nästa vecka för att få veta hur direktiven för besparing ska se ut.

Barn- och utbildningsnämnden anser att det inte går att spara 30 miljoner kronor i år, utan vill att sparkravet halveras till 15 miljoner.

Agneta Läckström, Lärarförbundets ordförande i Uddevalla, är kritisk till den långa handläggningstiden eftersom det skapar oro på arbetsplatserna.

– I våra verksamheter går det ju många utav våra medlemmar som mår dåligt i dag, och man vet inte riktigt hur det kommer se ut nästa år, säger hon.

Nämndens förslag på att halvera sparkravet välkomnar hon dock.

Hur stora nedskärningar tror du det kan bli i år?

– Det är svårt att säga. Det är ju personal man kan spara på, och personal har sex månaders uppsägningstid. Och det betyder ju att det är väldigt svårt att få någon effekt i år på detta. Den effekt man kan få är att man inte förlänger visstidsanställningar till exempel, säger Agneta Läckström.

Efter att kommunstyrelsen tagit ställning till nämndens förslag på onsdag blir det ett nytt nämndmöte på torsdag.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista