bilindustrin

Obama styr GM mot konkurs

USA:s regering förbereder sig för att styra Saabägaren General Motors mot konkursansökan i nästa vecka, skriver Washington Post.

Sedan GM tvingats begära konkursskydd ska bolaget enligt planerna få närmare 30 miljarder dollar i federala lån, utöver de nödlån på 15 miljarder dollar som Washington tidigare beviljat den vacklade biljätten.

Summorna kan dock ändras under de fortsatta förhandlingarna mellan regeringen och GM, skriver tidningen med hänvisning till källor med insyn i samtalen.

GM har av regeringen fått till första juni på sig att presentera en trovärdig framtidsplan, annars kommer koncernen liksom konkurrenten Chrysler att tvingas begära konkursskydd. GM:s hopp om att undvika konkurs och i stället få till stånd en omstrukturering verkar dock gå i stöpet, enligt tidningen.

Om GM ansöker om konkursskydd kommer bolagets livskraftiga delar snabbt att säljas till ett nytt bolag som ägs av regeringen, enligt Washington Posts källor.

Regeringen har tidigare antytt att den planerar att ta över minst hälften av det omstrukturerade företaget och sannolikt kräva att få utse de högsta cheferna.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista